zondag 25 juli 2010

Verander de wereld begin bij jezelf


Maandag in de avondzon in afwachting van een vriendin die komt eten... Nog even tijd om een boek door te bladeren; een nieuw boek dat ik zaterdag in een winkel op de Witte de Withstraat onverwachts aantrof:
Effectief Idealisme, op pad met pioniers

Geen fancy uitstraling, wel een titel die nieuwsgierig maakt. Vol verwachting nestel ik me op het bankje bij de haven. Het boek leest als een trein. Grote letters, vlot geschreven en een boeiende inhoud. Wat is er voor nodig om een idealist te zijn?

"Een idealist?", denk ik. "Dat is toch iemand met geiten wollen sokken op de barricades, die met oogkleppen voor maar 1 ding wil en dat is zijn doel bereiken?". Ietwat gechargeerd dat wel...
Dat vraagt om nader google-onderzoek. De diverse invalshoeken van het woord idealisme op wikipedia verduidelijken de term niet. In tegendeel.
Daarnaast bestaat ook zoiets als ‘Praktisch idealisme’, net als ‘Duits idealisme'. Sommige links leggen bij idealisme zelfs de link naar een hersenziekte…Maar dat zijn dan eerder persoonlijke opvattingen. Een synoniem voor een idealist is een dromer, een hemelbestormer. Dat geeft duidelijkheid. Door een koppeling met het woord 'effect' kun je denken dat de dromen die deze hemelbestormers najagen blijkbaar hun omgeving positief in beweging brengen.
De definitie van een idealist wordt in het boek niet gegeven. Wel worden een aantal idealisten beschreven, die in de ogen van de auteurs , effectief met hun idealisme, hun dromen, om weten te gaan. Idealisten van eigen bodem.

Een idealist wil de wereld veranderen. En begint bij zichzelf. Vaak aangewakkerd door frustratie, confrontatie of eigen ellende. De verhalen van Hans van Putten (Thomashuizen) en Willemijn Verloop (War Child) zijn treffend en geven me kippenvel. Het verhaal van Women on Waves zet me aan het denken.

Het is goed om te lezen dat mensen de energie kunnen zien in een negatieve ervaring. Daar het vermogen tot verandering in opmerken. Niet alleen het besef hebben dat het anders kan, maar ook de mogelijkheden daadwerkelijk onderzoeken en er voor gaan! Durven je dromen te delen en na te jagen. Noodzakelijk lijkt daarbij een persoonlijke gedrevenheid, geloof en ongelofelijk veel (innerlijke) kracht. Weten wat jezelf bent en jezelf durven zijn. Wees uniek. Echte onafhankelijkheid. Ineens sta ik weer stil bij de teksten van Covey die iedere dag op onze scheurkalender voorbij vliegen. Win-win. Wederzijdse onafhankelijkheid. Mooi, moeilijk.

Ook is er in het boek aandacht besteed aan de vele drempels die een verandering tegenhouden. Het evenwicht tussen aardig gevonden (willen worden) en doen wat je wilt. Botsen met je verschillende rollen en je omgeving. Veranderen in de huidige tijd.

Het gebruik maken van de kansen in diezelfde huidige tijd is tegelijkertijd een effectief middel. Ook van zaken die plotseling voorbij lijken te komen. Andere effectieve middelen om de verandering voor te zetten is het nemen van risico’s, effectieve communicatie, het positief gebruiken van weerstanden, je nadelen weten en het gebruik van humor. Durf stil te staan, te kijken en te pakken wat langs komt. Op zoek naar de aansluitingen en de grenzen. Al eerder vertelde Jaap Boonstra (zie eerder blog ) dat juist daar de kracht/energie zit om te veranderen. De idealisten in dit boek hebben die grenzen opgezocht en er gebruik van weten te maken.

-Vier de kleine stappen en wees trots op wat je samen bereikt-. Recent refeerde ik aan iets dergelijks tijdens een twitter over het WK en de Nederlandse houding. Het is mooi dat Nederland de kleine stappen vierde, als ook de feestelijke huldiging van de tweede plaats. Het WK ideaal is (dit jaar) niet bereikt. Wel veel op de weg daar naar toe. Denken we er zelf wel voldoende aan om ook trots te zijn op wat we nu bereikt hebben? In het groot en in het klein? Zakelijk als prive? In relatie en gezin? En richten we ons niet alleen (teveel?) op toekomstmuziek?
Dit triggert me ook op de term Storytelling; het vertellen van de verhalen. Een middel om ondermeer stil te staan bij de stappen die al genomen zijn (verleden) of de huidige situatie (nu). Ideeën borrelen in me op...

RESPECT. Dat is wat ik voel voor de mensen achter deze verhalen; … petje af. Ook voor de auteurs die dit in een inspirerend boek weten vast te leggen. De verhalen boeien en zetten aan tot denken. Een boek over drijfveren, over idealen, over vallen en opstaan. Over mensen die verandering weten aan te brengen in situaties waarin een ander in een dip belandt en passief blijft. Natuurlijk roept het vragen op. Uiteraard zijn deze verhalen te kort. De kracht van de mensen, de boodschap, de beweging, daar gaat het om.
En de vraag: Hoe ver durf jijzelf te dromen en ervoor te gaan? Wat is het jou waard?

In de loop van de dagen lees ik het boek met plezier uit. Mijn aantekeningenblok telt maar liefst 6 pagina’s. Dat betekent schrappen voor een blog en bergen ideeen en kennis voor in mijn persoonlijke rugzak om in te zetten.

Verander de wereld begin bij jezelf.


Effectief Idealisme, op pad met pioniers
Door Eelco van den Dool en Marjan van Dasselaar, uitgegeven door Ten Have in 2010
www.warchild.org
www.thomashuizen.nl
www.womenonwaves.org
http://nl.wikipedia.org/wiki/Idealisme
http://www.encyclo.nl/zoek.php?woord=idealist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten