donderdag 14 oktober 2010

Denk gewoon eens anders


Kwetsbaarheid, lef, teamspirit. Door anders te denken kwam ik toch boven. Al duurde dat even...Costa Rica 2006

“Omdenken, anders denken, omgekeerd denken, creatief denken”. Allemaal termen om met een andere bril op naar dezelfde situatie te kijken. Klinkt heel simpel. Het benoemen is ook gemakkelijk. Het doen is een ander verhaal. Over het doen zijn al diverse boeken geschreven. Boeken die dan ook tegelijk een model voor dit ‘anders kijken’ claimen en met een pakkende kreet vastleggen. Daarmee wordt het, voor mij, al minder pakkend. Een model vraagt om een vaste aanpak bij het ‘anders kijken’. Iets wat je volgens mij nu net los moet laten om het effect te laten hebben. Denk gewoon eens anders.

Of je wel of niet een model wilt volgen, sommige boeken zijn het lezen waard. Om je eigen gedachten hierover te prikkelen. Veel auteurs hebben hun mening en gedachten vastgelegd; Jeff Gaspersz en Jaap Boonstra zijn voorbeelden. Een klein boekje met treffende teksten komt van de schrijver Berthold Gunster. Ook verantwoordelijk voor de uitspraak: “Het glas is halfvol. Het glas is halfleeg. Waar is de kraan?”. Het boekje waar ik op doel heet, simpel: Omdenken. ISBnr 9-789022-996973.

Omdenken, creatief denken...Anders denken…
gewoon anders denken. Een concreet simpel voorbeeld uit de praktijk van alle dag? Modder is zalig…op je benen en fietsbroek tijdens het mountainbiken door de bossen. Oh, en tijdens een modderbad in Costa Rica. Modder is irritant op een witte broek tijdens een zakelijke afspraak. Dat is mijn interpretatie van modder. Of kun je zelfs ‘irritante modder‘ anders bekijken? Misschien is de modder op die broek wel een mooie opening voor een goed gesprek. Tijdens een communicatietraining bleek het een handig tastbaar voorbeeld om te gebruiken bij het bespreken van feedback, blinde vlekken en vrije ruimte. Anders kijken naar een bestaande situatie (modder in dit geval) hoeft niet, maar kan wel handig zijn.

Dit voorbeeld is simpel eenvoudig. Vraagt om inspiratie, creativiteit en een vleugje humor. Snel vergeet je daarbij twee aspecten: lef en kwetsbaarheid. In deze situatie bleek de drempel om deze aan te spreken (voor mij) niet lastig. Toch kan ‘anders kijken’ ook een lastige en gedurfde actie zijn. Zeker als het daarbij nodig is om je kwetsbaar durven op te stellen en lef te tonen.

Anders kijken betekent ook durven kijken, echt kijken. Maar hoe doe je dat? Probeer het eerst eens alleen. Durf je anders te kijken naar een situatie waar je moeite mee hebt? Thuis en op je werk?
En samen? In een relatie of sterker nog in of met je team? Dat vraagt wat van je en van de ander. In ieder geval lef. En een veilige situatie. Een omgeving waar je kan zeggen wat je vindt, voelt, denkt. Samen kijken naar situaties die je wilt veranderen. Of althans je denkt dat verandering beter is dan de bestaande situatie.
Is het team zelf in staat om boven de materie uit te stijgen? Welke weerstanden kom je tegen bij het kijken naar? Overtuigingen, informele of formele regels, cultuur, praktijk. Wat gebeurt er als je kijkt? Kunnen we veranderen? Willen we veranderen? Boeiend!

Omdenken. Glas halfvol, glas halfleeg. Waar is de kraan? Sommige situaties zijn niet te veranderen zoals jij direct zou willen. De witte broek kun je in een zakelijk gesprek of training niet uittrekken. Althans dat levert weer hele andere gesprekken op of in ieder geval een andere verklaring.Alleen door naar de situatie te kijken kun je wel een beweging tot stand brengen.

Neem je vandaag eens voor om naar een gebeurtenis anders te kijken…

http://www.managementboek.nl/zoeken?q=Gunster?affilitatie2488

Geen opmerkingen:

Een reactie posten