vrijdag 5 februari 2010

Energie


Energie in organisaties
Hoe stuur je op energie?

Uitgegeven in 2009
Auteur(s):
Christel Koerhuis
Mario Brouwer
Rik Berbe

Kort citaat vanaf de achterkant.
Er zijn organisaties waar een positieve energie doorheen waait en er zijn ook waar energie wegvloeit en medewerkers niet vanuit hun drijfveren en hartsenergie werken. Hoe kun je bewust sturen op de energie in teams en organisaties?
Het boek belicht ontwikkelingen in teams en organisaties. Hoe kleine ingrepen leiden tot kansen en mogelijkheden.


Indruk:
Klein dun boek waar je doorheen vliegt. Praktisch geschreven vol voorbeelden en tips.

Opvallend
Management wordt nog vaak niet gezien als vak. Het is nog gebruikelijk dat een inhoudelijk goede professional wordt gepromoveerd. Kennis, vaardigheden en gedragscompetenties lijken van minder belang. Alsof managen een vak is wat we allemaal beheersen. Tja, wat is een vak? Dat je een managementopleiding goed hebt doorlopen? De theorie beheersen maak je nog geen goede manager in de praktijk.

Het kijken naar energieverschillen in een organisatie vraagt om een diepere interesse in de mens, zijn drijfveren en overtuigingen dan tot nu toe gebruikelijk was. Vraagt daardoor ook om een andere vorm van het aansturen van mensen; sociale vaardigheden, intuitie, gesprekstechnieken, zelfkennis...
In een ander boek (aan de slag met teamcoaching van Marijke Lingsma) wordt een drie eenheid geschetst; leidinggeven, managen en coachen. Vaak je zie je een van de drie bij diegene die een groep aanstuurt ('aansturen' om te voorkomen dat ik daarbij een van de drie voorop stel). Het kijken naar energie bij mensen zou je verwachten onder het coachen van een groep. Toch kan het weten waar iemand zijn/haar energie vandaan haalt ook effect hebben op het meegaan in de visie van de leidinggevende of het uitvoeren van een taak voor het management.

Succesvolle mensen zijn in staat om op een proactieve wijze om te gaan met energieverschillen en het wegnemen van energieverlies.
Veranderen kost energie. Zie de verandering niet als een bouwproject maar als een gezamenlijk ontwikkelingsproces. Door medewerkers te laten participeren wordt hun potentie benut en betrokkenheid gecreëerd.
Een ideale verandering heeft bij voorkeur geen vast eindpunt, maar wel een richting, waarbij het management globale doelen en kaders aangeeft.

"Met je blik in de juiste richting hoef je niets anders te doen dan lopen". Een boedistisch gezegde...


Een paar tips gedistilleerd uit het boek:
• Trek als manager één lijn. Vertel hetzelfde verhaal met zoveel mogelijk dezelfde timing.
• Voer een energiethermometer als instrument in. Laat medewerkers geregeld aangeven hoe het met hun energiebalans staat.
• Bepaal samen met medewerkers acties die nodig zijn om tot een betere energie te komen.
• Ontwikkel de sterke punten van medewerkers.


Met veel plezier en succes heb ik de theorie van het boek toegepast als ondersteuning bij een lunchsessie Energie in het kader van een strategiepad voor een bedrijf met 80 medewerkers. Resultaat? Betrokken medewerkers, 300 energiepunten (zowel energievreters en -gevers) en een gezamenlijke keuze voor een top 10 met mogelijke aanpak voor de toekomst.
Het management bleek een andere gedachte te hebben over wat de medewerkers drijft om voor het bedrijf te (blijven) werken. Inzicht in wat energie geeft en kost levert het bedrijf directe mogelijkheden om hier in te sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten