vrijdag 3 december 2010

Een droomonderneming


Inspiratie uit college Paul de Blot "Business Spiritualiteit", 29-11-2010 in drie blogs.

Hoe vat je een drie uur durend inspirerend college (29-11-2010) samen in een korte blog? Dat lukt niet. Moet je ook niet willen. Dit is tenslotte ook geen samenvatting. Meer een opsomming van verschillende punten die me raakten die avond. En dat is wat telt, volgens Paul de Blot. Weet je wat je raakt, dan weet je wat je inspireert en waar je kracht zit. Dat geldt voor personen en voor organisaties.
Na ‘genoten’ te hebben van een drie uur durende voorbereiding in de langste file ooit, schoof ik iets later aan in de collegezaal op Nijenrode. Daar worden de colleges Business Spiritualiteit van Paul de Blot georganiseerd.

Het college bevatte pakkende onderwerpen en waardevolle gasten. Paul boeit door zijn gedachten over te brengen in verhalen en vragen. Vragen die aan jou worden gesteld. Zomaar luisteren kan. De vragen beantwoorden vergt meer. Wat vind jij? Wat zijn jou dromen, angsten en wat raakt jou?

Dromen, angsten en inspiratie. De vragen en visies hierover raakten mij. Vandaar een weergave van het college van 29-11-2010 in drie korte blogs. Om inspiratie door te geven en te delen.

Een droomonderneming
De inleiding van Paul door de sneeuwfiles gemist en net op tijd voor de aankondiging van de eerste gast Arthur Anderegg; Ondernemer die anderen graag helpt bij het neerzetten van hun droom(idee of onderneming).

Via de vragen van Paul vertelde Arthur zijn verhaal van successen en tegenslagen. Dromen, angsten en realiteit. Dromen doorspekten de rest van het college.

Waar droom jij van? Heb je wel dromen? Of ben je alleen met de realiteit bezig?
Als kind hebben we niet geleerd om onze dromen te verwoorden. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. “Een dubbeltje wordt nooit een kwartje”. Leer jij je kind te dromen?
Heb je een droom, dan zit het probleem veelal niet in het hebben van een droom. Het realiseren van de droom is lastiger. Daar haken velen af. Een droom komt niet zomaar uit. Je moet er wel wat voor doen. Dromen geven inspiratie, geven bezieling en kans op een krachtige samenwerking.

Eigenlijk kun je zelfs stellen dat kennis, geld, dat soort dingen ondergeschikt is aan het werken vanuit bezieling en samenwerking. Dat geldt voor jou als persoon en zeker als bedrijf.

Is geld een issue? Arthur stelt dat je een ander de waarde moet kunnen laten voelen van je droom. Mensen hebben geld over voor iets wat voor hen van waarde is. De kunst is om die waarde duidelijk te laten zien.

Of is het angst?
_________________________________
Voor meer inspiratie, boeken en informatie verwijs ik graag naar de website en nieuwsbrief van Paul de Blot: www.pauldeblot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten