woensdag 3 maart 2010

"Lef om te veranderen." College door Boonstra; Genieten!


Ik voel me als een hamster. Vol met wangen vol energie, om lang van te genieten en vooral ook om beetje bij beetje te gebruiken. Afijn, zonder verder al te lyrisch te worden...
Vanmiddag/avond het eerste college gehad in een reeks van 6 over Veranderkunde. Samen met nog 50 andere enthousiastelingen in piepkleine collegebankjes waarbij je klem kom te zitten tussen twee (gelukkig vriendelijke en niet te dikke) buurvrouwen en het opklaptafeltje, waar de verkregen syllabus niet oppast.

Wat een college! Wat een aftrap. Een bevlogen verhaal van een man met een dijk aan ervaring op het gebied van veranderen, een verteltechniek van heb ik jou daar en een passie voor zijn werk. Genot om naar te luisteren, veel herkenning en het ongeduld om op te staan en wat met de kennis te gaan ondernemen!

Prof.dr. (niet zomaar van de straat geplukt dus ;) ) Jaap J. Boonstra, hoogleraar 'Organisatieverandering'aan de Universiteit van Amsterdam en bij Esade Business School in Barcelona (top locatie :) ). Soms zijn wetenschappers niet meer te volgen. Dit keer niet. 3,5 uur stof tot nadenken. En wat in vredesnaam zet je dan in zo'n blog? Wat vond ik in ieder geval belangrijk genoeg om nog eens na te lezen. Da's niet gemakkelijk. En toch:

Ben je in staat als manager/leidinggevende om frustraties om te buigen naar kracht? Als je dat kunt, en durft (!), dan komt er volgens mij een energie op gang waar je veel mee kunt. Mooi om te zien, waardevol om mee te maken.

Veranderen begint met stilstaan. Volgens mij geldt dat niet alleen voor leiding geven. Dat geldt voor alles. En het is zo ... moeilijk. Toch, op de meest gestresste momenten is het zinnig om 'gewoon' te gaan zitten. Mediteren, muziek, voor je uit kijken, de deur dicht trekken, desnoods op de wc! Even niets. In dit geval bedoelde Boonstra nog meer; 'onbevangen zoeken' en 'waarderend zoeken' lukt beter vanuit een dergelijke start. Mooie termen die het denken, het strak plannen, de theorie, combineert met begrippen als betrokkenheid, intuitie, energie, onbevangenheid. Dus niet direct in de doen sfeer treden, niet direct zoeken naar oplossingen en het stellen van 'verboden' waarom vragen. Kijken naar wat beweegt de mensen in deze situatie zo te handelen? Wat is hier gaande? Mooi...

Gebruik je denken en probeer ook "omgekeerd" te denken. Ook dit vergt durf en creativiteit. En...ruimte (nemen) om stil te staan.

Richt je niet op de groep mensen met de meeste weerstand of met het meeste enthousiasme. Probeer de middenmoot in beweging te brengen.

Een van de mooiste uitspraken;
Niet iedere veranderstrategie is geschikt voor elke situatie. Kopieer niet klakkeloos een successtory. Kijk wat nodig is, in deze unieke situatie. Gebruik de theorie/het model zoals je het nodig hebt. Pas het desnoods aan. Ga uit van de kracht, van de basisvoorwaarden.
Yes, zie je wel! Het is echt niet erg om het recept op eigen-wijze te hanteren! Voor die situatie kan dit beter werken. Dergelijke teksten uit de mond van een prof. dr. bevestigt mijn gevoel en geeft de kracht (nog beter) naar mijn buikgevoel te luisteren in combi met kennis en ervaring.

En...en...en...Zo kunnen we doorgaan. Dit was 'slechts' zijn college. Boonstra's boek en CD moeten nog door de brievenbus rollen. Ik heb er nu al zin in. Ondanks dat dit een BOOK-Blog is, kon ik het niet nalaten om toch ook deze inspiratie uit dit college aan de blog toe te vertrouwen.

En nu...stil staan... ;) Om toch nog enigszins rustig in slaap te kunnen vallen over een uur. De wekker gaat morgen weer om 5.30 sharp, zucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten